U heeft het vast wel eens bij een sieraad zien staan: “gerhodineerd”. Maar wat betekent “gerhodineerd” precies? En waarom wordt het gedaan? In deze blog en de onderstaande video leggen we uit wat rhodineren is, bij welke sieraden het gebeurt en wat de functie ervan is. Zo weet u precies wat rhodineren inhoudt en of een gerhodineerd sieraad wat voor u is!

Wat is rhodineren?

Bij rhodineren wordt er een laagje rhodium over een sieraad aangebracht. Dit laagje is vaak erg dun, soms minder dan 0.1 micron, oftewel minder dan een duizendste millimeter. Het aanbrengen van rhodium wordt meestal mechanisch gedaan en wordt ook wel “rhoderen” genoemd. Het laagje zelf heet een ‘rhodium coating’ (soms ook ‘platinum coating’).

Wat is de functie van rhodineren?

[caption id="attachment_475" align="alignright" width="600"]Rhodium[/caption]

Voorkomen van oxidatie

Rhodium is een metaalsoort die erg nauw verwant is aan platina. Hierdoor is het ongevoelig voor invloeden van buitenaf. In tegenstelling tot zilver zal het dan ook niet zwart worden van stoffen in de lucht en oliën op de huid. Vanwege deze eigenschap wordt rhodium vaak op zilver aangebracht om het te beschermen tegen oxidatie. Hierdoor blijft het zilver langer mooi en helder.

Mooie heldere kleur

Naast het aanbrengen van rhodium tegen oxidatie wordt het ook vaak vanwege de mooie zilverwitte kleur gebruikt. Zo wordt witgoud vaak gerhodineerd om de zachtgele gloed tegen te gaan. Ook zilver wordt door het laagje rhodium iets witter dan oorspronkelijk. Daarnaast zal de glans van het gerhodineerde sieraad sterker worden.
[caption id="attachment_475" align="alignright" width="600"]zilver[/caption]
[caption id="attachment_475" align="alignright" width="600"]gerhodineerd[/caption]
Links: ongehrodineerd, rechts: gerhodineerd. De rechtste ketting heeft door het rhodineren meer glans.

Versterken van het sieraad

Tot slot is rhodium een erg hard materiaal, bijna net zo hard als chroom. Een laagje rhodium maakt een sieraad dus krasbestendiger. Bovendien zorgt het ervoor dat een sieraad minder glad wordt. Vooral bij ringen komt dit erg van pas om ervoor te zorgen dat ze minder snel afglijden.

Welke materialen worden gerhodineerd?

In principe kan elk materiaal gerhodineerd worden, van non-edele tot edelmetalen. Bij materialen anders dan zilver, goud, nikkel en platina moet echter eerst een tussenlaag van nikkel worden gebruikt. Anders kan het rhodium niet goed worden aangebracht. Bovendien zal rhodineren vaker bij echte edelmetalen voorkomen, omdat deze een stuk waardevoller zijn.

Kunnen jullie sieraden rhodineren?

Wanneer u uw sieraad graag gerhodineerd wil hebben, kunt u deze langsbrengen in een van onze winkels. Wij zullen uw sieraad vervolgens naar onze goudsmid brengen. Hier is het mogelijk om goud, zilver, witgoud en roségoud te rhodineren. De precieze prijs van het rhodineren hangt af van het soort en de grootte van het oppervlak dat gerhodineerd moet worden. Daarnaast is ook de dikte van het laagje rhodium dat nodig is van belang. Wanneer u uw sieraad langsbrengt, kunnen we u hier in de winkel meer over vertellen. Naast het rhodineren van uw eigen sieraad kunt u ook diverse gerhodineerde sieraden in onze collectie vinden. Van oorbellen tot kettingen, en van ringen tot armbanden. Mocht u veel last hebben van het zwart worden van zilver, kunt u dus al van tevoren een zilveren sieraad uitkiezen dat beter bestand is tegen zwart worden.

Blijft het rhodium altijd zitten en hoe onderhoud ik een gehrodineerd sieraad?

Duurzaamheid van rhodium

Wanneer u een gerhodineerd sieraad draagt, zal het laagje rhodium op den duur afslijten. U zult uw sieraad dan ook weer opnieuw moeten laten rhodineren. De precieze duurzaamheid van het laagje rhodium hangt af van het soort sieraad en hoe vaak u het sieraad draagt. Het laagje rhodium op een ring zal bijvoorbeeld sneller slijten dan op een hanger, omdat een ring meer wrijving heeft en dus intensiever gedragen wordt. En als u uw ring iedere dag draagt, zal het laagje rhodium ook sneller afsluiten dan wanneer u de ring eens in de zoveel tijd omdoet. Kom eens langs in een van onze winkels voor een persoonlijke indicatie.

Reinigen van gerhodineerde sieraden

Om het laagje rhodium ondanks het reinigen van uw sieraad zo lang mogelijk goed te houden, raden wij u aan om uw sieraad voor enkele minuten in heet water schoon te maken. Vanwege de chemicaliën raden we u af om schoonmaakmiddelen met alcohol of zilverpoets te gebruiken. Ook andere schoonmaakmiddelen kunt u beter achterwege laten. Poets het sieraad daarnaast niet te veel. Laat het rustig uit zichzelf drogen of gebruik heel zachtjes een katoenen doek. Nog meer vragen of opmerkingen over het rhodineren van sieraden? Stel ze in een reactie hieronder of neem contact op met onze klantenservice.