Wat bepaald de kwaliteit van een diamant? En waarom is een diamant zo waardevol? Slechts twintig procent van alle diamanten in de wereld is geschikt om tot sieraden verwerkt te worden. De rest is door zijn kleur en kwaliteit alleen geschikt voor industriële doeleinden.
Diamanten zijn zeldzaam en de winning is uiterst moeilijk. Men moet ruim 31 ton ruw gesteente delven en verwerken om één karaat diamant te winnen (1/5 gram). Daardoor zijn alle diamanten waardevol. Hoe beter hun kleur, helderheid, geslepen vorm en zuiverheid is (hoe hoger zijn karaat gewicht) hoe kostbaarder ze worden.
De 4 C's van een diamant
Als we het hebben over de kwaliteit van een diamant begint alles met de 4 C's. Deze 4 C’s zijn de Engelse benamingen voor:
- Carat (karaat)
- Colour (kleur)
- Clarity (helderheid)
- Cut (slijpvorm)
Carat (karaat)
Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat. Eén karaat is 0,2 gram, ofwel 200 mg. Een karaat wordt weer onderverdeeld in 100 puntjes. Hieruit leiden we dus af dat 1 puntje 2 mg weegt. Als we de waarde van een diamant willen weten is het gewicht de meest voor de hand liggende factor. Toch kunnen twee diamanten van verschillende gewichten dezelfde waarde hebben, dit hangt af van de andere aspecten van de diamant.
Het karaat gewicht wordt vermeld met twee decimalen achter de komma. De derde decimaal wordt steeds naar beneden afgerond als deze kleiner is dan 9. Willen we het gewicht van een briljant (slijpvorm van een diamant) zonder karaatweegschaal bepalen is dit ook te doen met een formule. Een briljant is namelijk altijd naar dezelfde verhouding geslepen. Weten we de diameter en hoogte dan kunnen we het karaatgewicht uitrekenen.
Colour (kleur)
Diamant komt in de natuur in alle kleuren voor. De meest populaire diamanten zijn wit, deze zijn erg zeldzaam en daardoor erg duur. Deze variaties in kleur zijn vaak zo klein dat ze alleen vast te stellen zijn door een vakman. Dit gebeurt bij genormaliseerd licht door middel van een vergelijkingsset standaarddiamanten.
Net als bij eenheidsmaten (bijvoorbeeld meter en kilogram) zijn er ook voor diamanten standaardkleuren vastgesteld. Alleen het Nederlands Diamant Instituut bezit de internationale vastgestelde en geijkte serie diamant “colour master-stones” in ons land.
Clarity (zuiverheid)
Iedere diamant heeft tijdens het kristallisatieproces insluitsels meegekregen, zoals kristalletjes en/of barstjes. Als deze insluitsels met een 10 maal vergrotende loep niet door een geoefende vakman worden gezien dan is de diamant loep zuiver. Echter zijn er maar weinig loepzuivere diamanten.
Ook voor de zuiverheid van diamanten is een internationale schaal opgesteld. Voor de beoordeling van de zuiverheid van een diamant zijn vakmensen nodig. Zij tekenen op het CIBJO diamantenrapport van het Nederlandse Diamant Instituut de insluitsels in van iedere onderzochte diamant.
Cut (slijpsel en de slijpvorm)
Er bestaat een onderscheid tussen de kwaliteit van het slijpsel en de slijpvorm van een diamant. Een goed geslepen diamant zorgt voor een optimale schittering en flonkering. Het model (slijpvorm) waarin een diamant is geslepen, is meer een kwestie van persoonlijke smaak.
Door de slijpvorm krijgt een diamant zijn licht reflecterende eigenschappen. Wanneer een diamant precies in de juiste verhoudingen is geslepen wordt het licht weerkaatst van het ene facet naar het andere. Al het licht reflecteert dan via de bovenkant van de steen.
Als de diamant te dik is geslepen, gaat het licht deels via de onderkant van de steen verloren. Als de diamant te vlak is geslepen, ontsnapt het licht al aan de steen nog voordat het door een ander facet wordt teruggekaatst. De meest voorkomende slijpvorm is de briljant.
Wilt u meer weten over diamanten sieraden die wij verkopen? Kom eens kijken in onze
winkels!
Eerder schreven wij een blogpost over hoe u
diamanten sieraden kunt onderhouden.