De saffier steen is lichtblauw tot nachtblauw van kleur. De naam saffier komt van het Sanskriet sane, dit betekent ‘Saturnus’. De blauwe saffier staat vooral bekend om de kracht van de mentale en geestelijke activatie. Ook is de blauwe saffier de geboortesteen van de maand september. De saffier geboortesteen is helder blauw waardoor die prachtig te combineren is met een blauwe outfit. Het is een kalme maar zeer sterke steen die vooral gericht is op de spiritualiteit. In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis en het ontstaan van de saffier. Tevens bekijken we alle betekenissen en krachten die met deze steen verbonden zijn.

Inhoudsopgave

  1. Wat is de oorsprong van de saffier steen?
  2. Hoe ontstaat de saffier edelsteen?
  3. Waar wordt de saffier steen vooral gevonden?
  4. Hoe waardevol zijn saffier edelstenen?
  5. Hoe weet ik of mijn sieraad met blauwe saffier echt is?
  6. Welke krachten en betekenissen heeft de saffier steen?
  7. Leuke weetjes over de saffier edelsteen
  8. Sieraden met saffier van Mostert Juweliers
  9. Meer lezen

 

Wat is de oorsprong van de saffier steen?

Al eeuwenlang wordt de saffier steen gewaardeerd door zijn prachtige koninklijke blauwe kleur en hardheid. De blauwe saffier stond er bovendien vroeger om bekend de kuisheid te bewaren en fraude of tragedie op te sporen. Daarnaast geloofde men dat de saffier edelsteen de werking had de drager van de steen te beschermen tegen koorts, huidziektes, de plaag of vergif.

De koningen uit India versierden vaak hun kledij met de saffier stenen uit Sri Lanka en hun vrouwen droegen de saffieren in hun haar. Vooral in de Middeleeuwen werden saffieren gebruikt in sieraden bij een verloving of een bruiloft. De saffier steen zou de echtelijke trouw en vriendschap binnen de relatie versterken. Ook werd de saffier graag gebruikt als amulet tegen zwarte magie.

In het oude Griekenland waren saffieren bij vrouwen erg geliefd als versiering in het haar. Tevens noemden zij daar álle blauwe edelstenen ‘sáppheiros’ (saffier). Dit betekent namelijk ‘blauwe steen’.
In de 12e eeuw droegen bisschoppen vaak gouden ringen met een blauwe saffier. Dit was op bevel van paus Innocentius. De bisschoppen die een saffier bij zich droegen zouden worden geholpen de spirituele waarheid te zien en het zou hun kuisheid bevorderen.

Volgens de traditie in het Jodendom wordt de saffier edelsteen in de Talmoed beschreven als de steen waarop de tien geboden werden geschreven. De saffier stond hierbij symbool voor de steen die naar de hemel verwijst.

Vanaf begin 19e eeuw kennen we de saffier edelsteen zoals we die nu beschrijven. De saffier werd in boeken beschreven als de blauwe variant van het mineraal korund. Pas later werden deze kleurvarianten van korund als zelfstandige edelstenen beschouwd. Er zijn saffieren in vele kleuren zoals: roze, bruin, oranje, geel, groen en paars maar het bekendst en populairst is de blauwe saffier.

Ringen met saffier steen

Hoe ontstaat de saffier edelsteen?

De saffier steen kan op verschillende manieren ontstaan, maar eigenlijk altijd op plaatsen waar weinig silicium aanwezig is. Miljoenen jaren geleden begon het magma 40 tot 50 kilometer onder de aardkost te stollen, waardoor de aanwezige mineralen kristallen gingen vormen. Blauwe saffier kan direct vormen tijdens langzame afkoeling van magma.

Saffier steen hoort bij de familie korund. Deze groep mineralen bevat de hardste stenen na de diamant. Korund bestaat uit aluminiumoxide en is vaak grijzig of bruinig. Saffier bevat ook andere elementen, maar enkel in kleine hoeveelheden. Sporen titaan en ijzer kleuren de saffier blauw. De kleur van de saffier edelsteen wordt vaak sterker gemaakt door hem te bestralen. Saffier komt veel voor in kalksteen, marmer, basalt of pegmatiet.

Soms bevat saffier naaldvormige insluitsels van rutiel (titaniumoxide). Deze insluitsels volgen de groeirichting van het kristalstelsel. Is zo'n saffier cabochon geslepen, dan kun je bij een bepaalde lichtinval een mooie ster met zes of soms zelfs twaalf punten zien oplichten. We noemen de steen dan een stersaffier. Een cabochon geslepen edelsteen kunt u herkennen aan de vorm. Hij is eerst in vorm geslepen (bijvoorbeeld in ovaal of vierkant) waarna er van de bovenzijde laagjes af worden gehaald totdat de steen bol geworden is.

Waar wordt de saffier steen vooral gevonden?

De saffier steen wordt al sinds de vroegste oudheid het meest gevonden op het eiland Sri Lanka. Deze vindplaatsen strekken zich uit over een oppervlak van ongeveer 2000 km². Soms worden er ook grote stenen gevonden, maar deze zijn niet altijd van edelsteenkwaliteit.

De saffier edelstenen worden ook vaak gevonden in Thailand, India, de Volksrepubliek China (Shandong), Madagaskar, Oost-Afrika en Myanmar. Maar in Australië en Montana (Verenigde Staten) worden ze echter ook vaak ontdekt. De saffieren uit Noord-India zijn korenbloemblauw en worden het hoogst getaxeerd omdat ze vrij zeldzaam zijn. De saffieren uit Sri Lanka zijn iets lichter van kleur, die uit Montana hebben een metaalglans, en de Australische saffieren hebben een donkerblauwe schaduw waardoor ze soms bijna zwart lijken.

Hoe waardevol zijn saffier edelstenen?

De saffier edelstenen van goede kwaliteit worden over het algemeen geclassificeerd als een van de meest waardevolle edelstenen.
De saffier stenen met een gelijkmatige, felle tot midden donkere kleur, worden het mooist beschouwd. Wanneer je de kleur combineert met een grote helderheid en mooie slijpvorm heb je een saffier van hoge kwaliteit. De saffier stenen met deze kenmerken passen echt uitstekend in bijvoorbeeld een verlovingsring. Zij hebben de hoogste waarde per karaat.
Daarnaast bestaan er ook meerkleurige saffieren. Anders gekleurde saffieren zijn meestal minder waard dan de blauwe saffieren. Een uitzondering is de oranjeroze saffier (Padparadja), die erg zeldzaam en dus kostbaar is.

Hoe weet ik of mijn sieraad met saffier steen echt is?

Er zijn bepaalde trucjes om de echtheid van een saffier steen te testen maar het beste is om een bekwame edelsteenkundige te vinden die het sieraad voor je kan onderzoeken. Een edelsteenkundige onderzoekt saffieren altijd met een microscoop. Aan de hand van een microscopisch onderzoek is meestal te zien of de saffier steen natuurlijk is of niet. Wat overigens een goede indicatie is dat je een saffier in handen hebt, is dat de saffier - in tegenstelling tot veel andere stenen - een zijdeachtige glans heeft. Een echte kenner onderscheidt door die glans snel een saffier edelsteen van een andere edelsteen. Een goede kwaliteit saffier is namelijk te herkennen aan zijn kleur en zuiverheid. De steen is dan levendig intens blauw met een goede helderheid. Een wijze les is: wees altijd argwanend tegenover stenen die té helder zijn. Ziet u geen insluitsels? Dan weet u dat er iets niet klopt.

Er zijn veel stenen die verward kunnen worden met saffieren, zo bestaan er ook synthetische varianten. Dit zijn saffieren die door de mens gemaakt worden. Deze synthetische stenen zitten ook vaak in antieke sieraden. Dat een sieraad oud is wil dus niet altijd betekenen dat de stenen natuurlijk zijn.

Synthetische saffieren worden gemaakt door de fusie van aluminiumoxide met titaandioxide dat als kleurende stof wordt toegevoegd. Wat goedkopere edelstenen kunnen ook gemakkelijk met saffieren verward worden omdat ze qua kleur veel op elkaar lijken.

Wil je zeker weten of jouw saffier edelsteen echt is? Vraag dan een edelsteenidentificatierapport op bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) in Leiden (onderdeel van Naturalis). Of ga even langs bij je plaatselijke juwelier of één van onze vijf Mostert Juweliers filialen. Wij kijken graag met je mee naar de echtheid van jouw saffier steen. Let op: wij kopen echter geen edelstenen in!

Sieraden met saffier steen

Krachten en betekenissen van de saffier edelsteen

Saffier stenen worden tegenwoordig vooral verwerkt in sieraden. Aan de steen worden helende krachten en andere verschillende eigenschappen toegekend. Een saffier heeft met name effect op de geest en het brein van de drager. Hieronder beschrijven we de betekenis van de saffier per eigenschap.

Spirituele eigenschappen

Edelstenen bezitten iets magisch en spreken mensen al sinds de oudheid aan. Door de eeuwen heen worden edelstenen gezien als een symbool van kracht. Waar of niet, ze leveren vaak mooie gedachten en verhalen op.

Zo heeft de saffier steen van oudsher krachten toebedeeld gekregen. De steen schijnt een sterke invloed te hebben op de geest en de hersenen. Hij staat bekend als de steen van de wijsheid. Sjamanen gebruikten hem om negatieve energieën aan te pakken. Bovendien zou de steen een goede werking hebben op de keelchakra en de schildklier.

Mentale eigenschappen

Een saffier edelsteen maakt deugdzaam en zorgt voor een goed humeur! Hij versterkt relaties, maakt trouw en onderhoud vriendschappen. Heeft u moeite met concentratie? De blauwe saffier helpt je om beter te focussen, bevordert de gemoedsrust en verdrijft ongewenste gedachten en spanningen waardoor de geest rustiger wordt. Wil je een bepaald doel bereiken? Een saffier edelsteen geeft je wilskracht en helpt je je doelbewustheid te ondersteunen. Het heeft ook een positieve werking op depressies en verwarring. Hij zorgt dus voor een heldere geest!

Emotionele eigenschappen

Angsten en fobieën, zoals smetvrees en pleinvrees zullen verminderen of zelfs verdwijnen als je een saffier draagt. Heb je een heftig temperament? De saffier steen kalmeert en geeft geduld.

Leuke weetjes over de saffier steen

  • In Groot-Brittannië zijn de koningsblauwe saffieren populair. In 1981 vroeg prins Charles prinses Diana ten huwelijk met een prachtige 12-karaat saffier edelsteen. Deze saffier steen is ook afkomstig uit Sri Lanka en heeft een elegante diepblauwe kleur die door de ovale vorm extra de aandacht trok. De saffier edelsteen is gezet in een 18-karaat witgouden verlovingsring en omringd door veertien solitaire diamanten. De saffieren zijn nog steeds erg populair en hebben wij veel in ons assortiment. Denk aan ringen, maar bijvoorbeeld ook aan hangers met een saffier.
  • Saffieren worden traditioneel gebruikt voor de 5de en 45ste huwelijksverjaardag, maar kunnen ook voor andere speciale datums worden gebruikt. In 2017 vierde Engeland een blauw saffieren jubileum om de 65ste verjaardag te vieren van de monarchie van koningin Elizabeth II. Gedurende dit jubileum ontving de koningin een broche in de vorm van een sneeuwvlok met een variëteit aan blauwe saffieren.
  • De 'Star of India' is een stersaffier van 563,35 karaat (112,67 gram). De saffier steen ter grootte van een golfbal is uniek omdat hij sterren aan beide kanten van de steen heeft. De grijsblauwe edelsteen is te bezichtigen in het American Museum of Natural History in New York.

 

Vind jouw sieraad met saffier bij Mostert Juweliers

Bij Mostert Juweliers hebben wij een groot assortiment aan sieraden met saffier. Het is zelfs zo uitgebreid dat je direct een mooie sieradenset bij elkaar kunt aanschaffen. Wat dacht je van een ring, hanger, oorbellen, ketting of een schitterende armband? Onze sieraden zijn altijd met een echte saffier steen ingezet, mits anders vermeld. Neem eens een kijkje in onze webshop of kom naar één van onze vijf fysieke winkels. Wij staan voor je klaar en helpen je graag bij het uitzoeken van een mooi sieraad met saffier.

Bekijk ons assortiment aan:

Sieraden met de edelsteen saffier
Shop jouw sieraden met saffier bij Mostert Juweliers.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in de reacties hieronder of neem contact op met onze klantenservice via info@mostert-juweliers.nl. Bellen kan ook! Dit mag naar 078 61 72 841. Wij helpen je graag!

Meer lezen?

Wil je in de tussentijd meer weten over geboortestenen of de andere edelstenen uit ons assortiment? Lees dan ook eens één van onze andere blogs.

Meer van onze blogs