Denk je al een tijdje na over je oude goud inleveren? Wil je bijvoorbeeld je gouden sieraden verkopen of heb je andere gouden voorwerpen? Omdat we dagelijks met goud bezig zijn en écht weten wat we doen, krijg je bij de goudinkoop van Mostert Juweliers altijd de juiste prijs. Bovendien leggen we je in deze blog alles uit over het proces van onze goudinkoop. Zo is onze inkoop van goud altijd transparant en ben je te allen tijde verzekerd van een goudeerlijke taxatie.
 

Onderwerpen over goudinkoop

Heb je een specifieke vraag? Klik dan op het voor jou relevante onderwerp om hier meer over te lezen.

 

Waarom zou je je goud inleveren?

Waarom zou je je gouden sieraden verkopen? Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien draag je je sieraden nooit meer. Omdat ze uit de mode zijn of kapot. Of omdat je ze gewoon niet meer zo mooi vindt. Het kan ook zijn dat je wat extra geld nodig hebt of graag je spaarpotje wilt aanvullen. Dan is het toch zonde als al dat goud ligt te verstoffen in een lade, terwijl je het ook kunt inleveren! Je goud is vaak namelijk meer waard dan je denkt. Op dit moment zijn de goudprijzen bovendien bijzonder hoog, waardoor je goud inleveren zeker loont.
 

Kun je alleen gouden sieraden verkopen of ook meer?

Bij Mostert Juweliers kun je niet alleen je gouden sieraden verkopen, maar nog veel meer. In principe kun je vrijwel alles van goud inleveren. Van sieraden tot munten en andere gouden voorwerpen. Ook kopen wij zowel geelgoud (“gewoon” goud) als witgoud en roségoud in. Twijfel je toch of je goud geschikt is voor onze goudinkoop? Of weet je bijvoorbeeld niet zeker of je sieraad überhaupt van (echt) goud is? Loop dan gerust even binnen in een van onze winkels. Wij kijken graag met je mee.
 

Hoe werkt onze goudinkoop?

Maar hoe werkt onze goudinkoop dan precies? Om de juiste waarde te kunnen bepalen, is het nodig dat we onderzoeken of het om echt goud gaat én dat we het aantal karaat weten. Wil je bijvoorbeeld goud inleveren van 8-, 14-, 18- of 24-karaat? Hoe hoger het karaat, hoe meer goud het voorwerp bevat en hoe waardevoller het is.
 
Wanneer je goud getoetst is en de echtheid en het karaat duidelijk is, wordt vervolgens het gewicht en de dagwaarde voor de inkoop van goud bepaald. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg van alle stappen die wij nemen voor onze goudinkoop.
 

Goudinkoop stap 1: Toetsen van de echtheid en het aantal karaat

Eerst bepalen we of je goud echt is en uit hoeveel karaat je goud dan bestaat. Hiervoor bekijken we eerst of er een keurmerk aanwezig is. Al het goud dat verkocht wordt in Nederland moet een keurmerk hebben. Bovendien heeft ieder karaatgehalte zijn eigen keurmerkstempel. Elk keurmerk is door een officieel waarborgfonds gezet (Edelmetaal Waarborg Nederland (EWN) of Waarborg Holland (WH)). Naast het goudkeurmerk kunnen onze ervaren juweliers vaak al snel zien of het om echt goud gaat of niet. Zij bepalen dit aan de hand van het gewicht, de kleur en zelfs de geur van het goud. Wanneer er twijfel is over de echtheid en/of het karaatgehalte van het goud, zal het getoetst worden.
 

Voorbeelden keurtekens

Voorbeelden keurtekens

 

Echtheid toetsen

Met je gouden voorwerp trekken we een streep over een zogenaamde “toetssteen”. Een toetssteen is een natuurlijke of synthetische steen die harder is dan het edelmetaal dat erop getest wordt. Het ziet eruit als een soort zwarte plaat. Als de streep die gemaakt wordt zwart is, heeft u waarschijnlijk te maken met nep goud. Is de streep goud, dan gaat het om echt goud. Door de hardheid van de steen heeft het goud op de steen kunnen afgeven.
 
Soms nemen we nog een extra stap. Het kan namelijk zijn dat we te maken hebben met een gold plated voorwerp. Wanneer de laag goud dikker dan is dan gebruikelijk, kan dit ook goud afgeven. Het merendeel zal echter van een ander materiaal gemaakt zijn – zoals zilver of edelstaal – waarover een laag goud is aangebracht. Wanneer we twijfelen zullen we altijd van tevoren toestemming vragen om het voorwerp door te zagen. Zo kunnen wij precies zien of het gold plated of echt goud is.
 

Karaat testen

Om het karaat goud te checken gebruiken we zogenaamd “toetswater”. Dit toetswater wordt ook wel “koningswater” genoemd, omdat goud ook wel de “koning der metalen” heet. De vloeistof is een chemische samenstelling en bevat onder andere salpeterzuur. Salpeterzuur werkt namelijk sterk oxiderend en goud oxideert niet. We hebben verschillende samenstellingen toetswater die speciaal zijn gemaakt voor het toetsen van 8-, 14-, 18- en 21-karaat. Verschillende gehaltes zullen anders reageren op de verschillende concentraties salpeterzuur en de andere chemische middelen in het toetswater.
 

  1. We beginnen met 8-karaat. Dit druppelen we over de goudstreep. Blijft deze staan, dan is het voorwerp minimaal 8-karaat. Verdwijnt de streep, dan is het geen edelmetaal.
  2.  

  3. Als de streep zichtbaar blijft, gaan we door met het toetswater voor 14-karaat. Hier geldt hetzelfde: verdwijnt de streep, dan is (blijft) het voorwerp 8-karaat. Blijft de streep staan, dan is er sprake van minimaal 14-karaat.
  4.  

  5. Is dit het geval, dan doen we hetzelfde met het toetswater voor 18-karaat en eventueel met het toetswater voor 21-karaat. Zodra de streep verdwijnt, weten we het minimale aantal karaat.

 

Goudinkoop stap 2: Bepalen gewicht

Als we weten hoeveel karaat goud je gouden sieraad of ander gouden voorwerp is, gaan we het gewicht bepalen. Dit doen we door je goud op een precisieweegschaal te leggen. De hoeveelheid gram is van belang voor de waarde.
 
Zitten er stenen in je sieraad? Dan hebben wij qua grootte een aantal voorbeeldstenen, zodat we precies weten welk gewicht bij welke grootte steen hoort. Dit gewicht wordt dan van het totaalgewicht afgetrokken. Stenen, ook diamanten, nemen wij namelijk niet in. Wil je de steen graag houden? Dat is natuurlijk mogelijk, maar sommige stenen zijn erg moeilijk in hun geheel los te halen. Dit ligt aan het type steen en de manier waarop de steen gezet is. Indien je dit wenst, zullen wij proberen de steen los te maken, maar houd er rekening mee dat de steen kan breken. Vervolgens wordt het sieraad zonder de steen gewogen.
 

Goudinkoop stap 3: Bepalen waarde

Voor het bepalen van de waarde van je goud kijken wij elke dag naar de op dat moment geldende internationale goudwisselkoers voor de inkoop van goud. De waarde van je goud kan dus van dag tot dag verschillen. Deze prijs wordt vervolgens verrekend met het aantal gram dat je inlevert. Zo krijg je dus altijd wat je verdient!
 
Wij bieden daarnaast twee opties: je kunt kiezen voor uitbetaling in contanten of uitbetaling in winkeltegoed. Wanneer je kiest voor winkeltegoed krijg je meer (dan de op dat moment geldende internationale wisselkoers) dan bij een contante uitbetaling. Het verschil tussen contant en winkeltegoed hangt af van de koers op de dag van inleveren.
 

Al onze filialen voor de inkoop van goud

Dus wil je graag je goud inleveren en ben je overtuigd van de goudinkoop van Mostert Juweliers? Bekijk dan hieronder al onze filialen en kom, natuurlijk geheel vrijblijvend, langs voor een taxatie van jouw goud. Let op: wij doen niet aan online goudinkoop! De waarde van je goud kunnen wij moeilijk online bepalen, omdat dit echt in het echt bekeken en gewogen moet worden. Online kunnen wij hier dus moeilijk een definitief antwoord op geven.
 
Wanneer je op een filiaal klikt vind je de bijbehorende adres- en contactgegevens.
 

 

 

 

Meer lezen

Nog meer informatie over goud vind je in onze andere blogs.
 
Wat is karaat goud?
Wat is gold plated of verguld?