De vraag wat is witgoud? is een vraag die we vaker gesteld krijgen. En wat is nu precies het verschil tussen witgoud en geelgoud (‘gewoon’ goud). In dit bericht zullen we daar opheldering over geven.
Witgoud en geelgoud zijn legeringen
Juwelen en sieraden worden zelden van zuiver, 24 karaat goud gemaakt. Zuiver goud is namelijk erg kostbaar en wordt ook te zacht geacht om er juwelen en sieraden van te smeden. Daarom wordt er een zogenaamde legering genoemd: een mix van verschillende metalen. Het grote verschil tussen witgoud en geelgoud is de verhouding en mix tussen deze verschillende metalen.
Witgoud: een legering van geelgoud, palladium en andere metalen
Witgoud bestaat meestal uit een combinatie van geelgoud, zilver, palladium en/of mangaan. Vroeger werd veelal nikkel gebruikt in plaats van palladium, doordat dit goedkoper is en het resultaat mooier wit is. Tegenwoordig wordt nikkel veel
niet meer in wit goud verwerkt omdat het allergische reacties kan veroorzaken.
De vraag wat is witgoud kan niet helemaal in detail beantwoord worden. Dit komt doordat de exacte samenstelling van witgoud verschilt per leverancier, waardoor er verschillende tinten witgoud mogelijk zijn. Omdat het witgoud af te werken wordt het vaak nog bedekt met een laagje rhodium, wat witgouden sieraden de witte en blinkende finish geeft.
Geelgoud: een legering van goud, zilver en koper
De gouden sieraden die wij verkopen zijn bijna allemaal van 14 karaat goud.
14 karaat goud is gemaakt van 58,5% goud en bestaat voor de rest uit een combinatie van zilver en koper. Dit is het goud dat u kent; het ‘geelgoud’. In geelgoud is meer zilver dan koper toegevoegd, waardoor het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud een lichtgele kleur krijgt. Als koper overheerst in plaats van zilver, krijgen we zogenaamd ‘rood goud’ of ‘rosé goud’.
Rodium op witgoud
Zoals eerder vermeld brengen producenten van witgouden sieraden meestal een dun laagje rodium aan op de buitenkant van de sieraden. Dit zorgt ervoor dat de sieraden nog een wittere en blinkende uitstraling krijgen. Het proces werkt ongeveer hetzelfde als bij het vergulden van zilveren sieraden. Na verloop van tijd kan het laagje eraf slijten, waardoor het sieraad een licht-gele gloed kan krijgen.
Witgoud of platina?
Mensen verwarren witgoud vaak met platina, terwijl er toch een groot verschil is. Platina is namelijk een duurzaam edelmetaal dat sterker en zwaarder is dan goud. Verder zijn sieraden van platina meestal een stuk duurder dan witgoud. De platinaprijs ligt namelijk over het algemeen boven de goudprijs.
Witgoud en platina lijken wellicht op elkaar van kleur, maar toch kunt u verschil zien. Witgoud heeft namelijk een meer zilverachtige kleur, terwijl platina een grijze toon heeft. Sieraden in witgoud worden met rodium bedekt om de witte kleur te behouden, terwijl platina vanzelf “wit” blijft stralen als het goed wordt onderhouden.
Hoe weet ik zeker of het witgoud, platina of zilver is?
Als u er zeker van wilt zijn dat u witgoud heeft en geen zilver of platina, kunt u het beste de dichtheid laten bepalen. De dichtheid van zilver is namelijk veel lager dan die van wit goud, terwijl de dichtheid van platina iets hoger is dan die van goud.
Verder kan de echtheid en gehalte van witgoud, net als zuiver goud, getest worden met koningswater: een mengsel van geconcentreerd zoutzuur en geconcentreerd salpeterzuur. Het wordt zo genoemd omdat goud, de koning der metalen, erin opgelost kan worden. Koningswater is giftig en bijtend en dus is het noodzakelijk om er voorzichtig mee te werk te gaan.
Als platina in gloeiende toestand in alcoholdamp wordt gebracht, blijft het gloeien door als katalysator de alcoholdamp met zuurstof te verbinden zonder vlam.
Wilt u meer weten over het aantonen van witgoud, zilver of platina?
Kom dan eens langs bij één van onze winkels.